Storstadsfolk

Picture this:
Uttröttad studentflicka håller på att svimma (nästan) efter ha spenderat 6 timmar i skolan utan lunch och väntar på spårvagnen på hållplatsen. Är redo att dunka datorväskan i folk som ens tänker på att närma sig henne. Runt hörnet kommer smutsig gubbe, uppenbart alkoliserad. Flicka ber till gud om att bara idag få vara ifred för hon är nära ett nervsammanbrott.

Gubbe: Jag såg dig direkt!
Flicka: Eh...
G: Ja jag tände på dig direkt!
F:...
G: Den där saken du har i läppen, jag tänder på den med!
F: Eh...eh...eh
G: Jaha ja på det viset.

Gubbe stapplar iväg.

Woe-est me

Började dagen med något så charmerande som en allergisk reaktion på mitt läppbalsam. Underläppen svullnade upp och blev mörkröd runtom. Då jag har ganska stora läppar från början och svullnaden dessutom överlag lade sig på ena sidan av läppen kände jag mig väldigt pepp och glad inför skoldagen. Idag var det dags för introduktion till min nya temakurs som ska mynna ut i en uppsats (till!) och läraren är av den härliga varianten: sträng men rättvis. Hon påpekade att hon kommer piska oss inför uppsatspm:et och ingen skrattade åt ordvalet och trodde blint på hennes uttalande. Är dock ganska förtjust i henne, hon verkar otroligt kunnig och blev bara lite (ha!) irriterad idag när jag klankade in tio minuter försenad med min missbildade underläpp. Kröp ihop i ett hörn på den absolut sista stolen i den minsta salen någonsin och undvek hennes blick den första halvtimmen. Naturligtvis är jag så stressad av min andra uppsats att jag inte tänkt ut något ämne och detta fick jag gott och snällt meddela i helklass när hon prickade av oss på listan. Naturligtvis hade alla andra riktigt pretentiösa ämnen som de förmedlade med högfärdiga miner. (Det är klart jag överdriver).

Har förresten grym ångest inför handledningsmötet på måndag. It can never end good.

Försäkringskassan

Är ett jävla gissel. Fick ett brev idag om att jag måste betala tillbaka hela bostadsbidraget som jag mottog under ett halvår 2005. Men visst, ca 6000 spänn är kaffepengar, det har jag i bakfickan - eller inte. Hela dagen har varit fylld av ångest: över uppsatsen, inför handledningsmötet nästa måndag, allmän ångest över hur lite tid jag kommer ha för något annat är skolan framöver och så nu detta. Kändes som ett stort knytnävsslag i ansiktet. Visst, jag kan ta alla mina sparpengar som jag lagt undan men då blir det ingen diskmaskin och ingen resa till London i maj. Och det är surt som satan då 6000 kr är är många förjävliga timmar på mitt extrajobb.

Studentlivet, åh ljuva pina

Instängd på biblioteket tvingas jag att insupa den något unkna doften av en hel läsesal full av studenter blandat med den lite torra lukten av gamla böcker. Lukten, som är starkast nere i källarvalven luktar lite som torra men sura sängkläder, dock ändå ganska vagt. Personligen pluggar jag bäst i läsesalen, till skillnad från hemma och jag vet inte om det beror på lukten eller inte men jag vill gärna tro att den förgiftar min hjärna till den grad att jag faktiskt kan koncentrera mig i ett par timmar. När jag inte bloggar då dvs. Men även genier behöver pauser. (Haha)

image174

Im in the ghetto for life

Alltså, jag vägrar att flytta. Aldrig i hela mitt liv kommer jag orka att flyttstäda hela den här lägenheten. Det finns inte på kartan överhuvudtaget. Ledsen, sorry, det är mitt öde att dö i förorten: uppe på tredje våningen kommer jag tyna bort lyssnandes till barnskrik från dagiset som ligger utanför mitt fönster. Troligtvis kommer minst en tredjedel av min stackars kropp bli ett rått mellanmål till alla katter som kommer husera i lägenheten. Yep. 

Till saken hör att jag och M fortsatte med flyttstädningen av hans lägenhet idag och vi är långt ifrån roade. Vem hade kunnat ana att hörn skulle vara så attans svåra att göra rent? Eller kökslådor? Hörnen i kökslådorna är djävulens påhitt!

... Min senaste besatthet, smoothies, kulminerade förresten i helgen när jag lyckades med konststycket att paja mixern med frusna jordgubbar. Brukar ju mikra de lite innan men glömde och behållaren sprack (skitmixer!). Måndagen inleddes med shopping av obscent dyr mixer (mätt i studentstandard) och fortsatte med flyttstädning för att avslutas med middag, tvättning och ca tre timmars uppsatsarbete. Oh vilken spännande måndag...




A blast from the past

Den här veckan har varit lagom underhållande. På något vis har jag knappt sett röken av gamla skolkamrater, gamla vänner och gamla strul innan men helt plötsligt bestämde sig en bunt av ovanstående att göra diverse framträdande this week. Vissa framgångsrika, andra inte så lyckade. Vissa med utbildningsmål och andra med missbruksproblem. Jag är dock väldigt intresserad av vad folk pysslar med nu och hur de har utvecklats. Därmed inte sagt att det per automatik innebär att jag är intresserad personen ifråga - bara lite detaljer som byggs på i skallen och skapar ett sammanhang. Vad är det som gör oss till vad vi är?
Om vi växer upp med liknande villkor, vad är det som styr oss in på två helt olika vägar?
Hur gör man för att åstadkomma något? Hur gör man så att ens liv inte bara blir ett långt streck fyllt av slösande och kaos?

Litterär hetsätning

Även om jag egentligen vet att man inte ska bege sig ut för lite shopping på lönedagen med resten av pöbeln pga de ökade riskerna gällandes sammanbrott kunde jag helt enkelt inte låta bli. Jag och Anette svirrade runt ett tag och jag lyckades hitta en hel del trevligheter. Detta är dock ingen modeblogg, och jag är lat, så ansträngningen att lägga ut bilder plus fullständiga beskrivningar reserveras för de riktigt vackra tingen som man hittar en gång i halvåret. Lyckades ta mig hem utan större problem och med endast en mild huvudvärk (feed me now). 

Något som dock förtjänar att listas är alla underbara böcker jag inhandlar och vräker i mig: (Hetsätning? Hetsläsning?)
Jeff Lindsay - "Darkly dreaming Dexter" (check!)
Jeff Lindsay - "Dearly devoted Dexter" (pågående)
Jeff Eugenides - "Virgin suicides" 
Virginia Woolf - "A room of one's own"

Med mat i sikte och musik i huvudet:


TaTa for now. (... kan förresten inte svika traditionen att gå ut och rumla runt med Martina även denna fredag. Trots att tidigt Ikea-besök stundar lördagsmorgon.)

Jävla Tradera-användare

Öppnade inboxen imorse där en av användarna på Tradera hade mailat mig och frågat om en av de skor som jag säljer var äkta skinn och jag mailade tillbaka och sade nej, det var det inte. Har dessutom inte skrivit någonstans i auktionen att det är äkta skinn men men... Nu, en halvtimma innan auktionen går ut, har jag fått ett mail där det står att personen ifråga inte vill ha dem och hade tydligen lagt ett bud innan hon mailade mig. Skitroligt för min del. Visserligen är bud bindande enligt Traderas regler men personen ifråga kommer ju knappast betala bara för att reglerna säger det. Blir så trött. Kommer ju inte hinna få budet tillbakadraget av supporten innan auktionen går ut och det kommer bara sluta med att jag får lägga upp stövlarna igen. Jävla skit. Blir så trött på människor.

I mailet avslutade den ångerfyllda köparen med att hon faktiskt är ny på tradera. Jamen vad trevligt, att hon är ny hindrar henne knappast från att läsa (regler, auktionsbeskrivning m.m) eller att tänka (tänka innan jag talar och fråga innan jag budar). 

Ventilation indeed.

Mama said

M har laddat ner alla Metallica-skivor på min begäran. Har tröttnat på musiken som jag hade innan på datorn så färskt blod är välkommet. De få skivor jag faktiskt införskaffade med Metallica när jag fortfarande köpte skivor regelbundet var för repiga för att lägga in på datorn. Jag är allätare när det kommer till detta band - både Load, Reload och St. Anger slinker ner utan problem tillsammans med resten. Annars brukar ju dessa skivor få hardcore-fansen att skrika sellouts lite extra högljutt. Nema problema. Jag har t.o.m förlåtit dem för Napster, som jag för övrigt älskade.
... Låten som spelas om och om igen idag medan flyttstädningen fortgår:


Metallica - Mama said

Never I ask of you
What never I gave
But you gave me your emptiness
I now take to my grave
[...]
Mama, let my heart go
Or let this heart be still

Kids in the hall

Best ever:



Kursstart

Idag började jag min nya kurs: litteraturkunskap - fördjupning och det kändes som om jag kom hem. Bildligt talat förstås. Fuck att hålla konstant koll på utlandskonflikter, fuck metodpraktikan och fuck förvaltningspolitik - hello skönlitteratur, hello sena eftermiddagar på biblioteket och hello virriga litteraturrävar med yviga frisyrer och lätt förvirrad framtoning.

image172

Även om jag aldrig kommer att ångra att jag började studera direkt efter gymnasiet känns det dumt nu, efter snart 5 års universitetsstudier (t.o.m VT 08) att äntligen komma på vad man är genuint intresserad av och även är bra på. Inte är det så att litteraturen är det enda som mitt bokknarkande hjärta bankar för - jag menar mer generellt. Hade jag fått välja om allting är det inte 100 % säkert att jag hade gått exakt samma kurser eller exakt samma inriktningar som jag faktiskt gjort. Jag och CSN har inte riktigt samma utgångspunkt här: de tycker att 6 år med studiemedel är nog, jag däremot hade kunnat studera många år mer. Det finns ju en oändligt många ämnen som jag inte förkovrat mig i. Vilket jävla i-landsproblem egentligen.

Nystart

Nya kursen börjar idag men arbetet med uppsatsen fortskrider. Har pratat med ytterligare en deltagare idag och fått skicka iväg ursäkts-mail för delar av min inbox har blivit raderade (?). Och jag kommer inte ihåg på rak arm med vilka jag har mailat och vilken information som kommit iväg. Svettas över att jag glömt bort någon. 

Flytten igår gick förvånansvärt smidigt. Två åk under tre timmar och pizza på det. Uppehåll i vädret och jag och J fick äran att slica sönder en gammal fåtölj (på väg ner till soprummet). Att förstöra saker har inte tappat sin tjusning. Sandkakor från när man är liten är bara utbytta mot större saker. 
Jag och M prioriterade att fixa routern igår så vi både kan surfa. Viktigt med internet ju. Köksprylar åkte upp på sina platser och kopplade in Ms tv och ps för att kunna kolla på film i sovrummet. Har lite ångest för att lägenheten ser ut som källarförråd med små vägar mellan kartongerna. Men kommer inte kunna fixa i ordning så mycket förrän extra bokhyllor blir inhandlade i helgen. Katterna är förstås väldigt förtjusta och ser lägenheten som sin privata lekplats. 

Tankar mitt i stormen

Två saker slog mig när jag vandrade hemåt imorse, från jobbet, fem över sju efter precis ha missat bussen:

1) Om stormen (en rejäl sådan) slog till i förorten skulle death by parabol vara den största dödsorsaken. Blev faktiskt lite paranoid när jag (noggrannare än vanligt) noterade hur belamrade fasaderna här ute är med paraboler. Fy fan för den dagen då alla fästen släpper.

2) Kissarna då? Vildkatterna som vandrar omkring i skogarna här med svultna magar och infekterade ögon! Hur går det för dem i detta väder?

Trots att det faktiskt låg kvistar och ungträd avbrutna längs vägkanten på hemvägen lyckades jag behålla mössan på huvudet och kom undan i ett stycke. Väl hemma hittade jag katterna sömndruckna utspridda i lägenheten. En av de många fördelarna med att ha djur är att är inte de oroliga är inte jag orolig heller. Om jag bara hade kunnat somna istället för att sitta och surfa.

Nattjobbets nackdelar

Här skulle jag egentligen vilja rapa upp hela min natt i detalj. Något jag naturligtvis inte kan göra på grund av tystnadsplikt. Jag får nöja mig med att säga att it was hell. Det var längesedan en natt var såpass mentalt krävande. Mitt konstanta extrajobbande i vården vid sidan av mina studier har gjort mig stresstålig, psykiskt stark och lite mer ekonomiskt tätt. Men ibland kommer de där stunderna som är nära att knäcka en och man vandrar hårfint på sammanbrottets gräns. Yeah, så skulle jag beskriva denna natten i ett nötskal.

Så när H seglade in på jobbet imorse, som sitt glada och förvånansvärt pigga jag, tackade jag gudarna för att hon släppte mig en hel halvtimma tidigare efter avrapportering. 

På väg till hållplatsen, i lätt duggregn, känner jag mig nästintill apatisk. Som grädden på moset är bussen försenad. Väl inne i värmen lutar jag mig mot väggen och försöker koncentrera mig på musiken i mina hörlurar. Men det vore ju att komma undan lätt, varför inte köra på en grande finale på en sådan underbart trevlig natt?
Två minuter in i bussfärden kommer en kille framstapplandes till mig; iklädd fleecetröja, jeans och vad som ser ut som stickmärken i ansiktet. Accessoarer: utvidgade pupiller. 

Kille: Hej du somna inte!
Jag: Eh nej det är ingen fara jag är på väg hem bara....
Kille: Jaha får man följa med?
Jag: Nej jag ska hem till min kille.
Kille: Nej jag menade inte så, alltså, jag träffade en tjej för ett par dagar sedan och hon hade precis blivit våldtagen.
Jag: ...
Kille: Ja, av en annan, jättesynd...Jobbigt.
Jag: Tråkigt när sådant händer.
Kille: Fast vi skämtade massor om det! Kan jag inte få följa med dig hem, jag behöver någonstans att sova inatt?
Jag: Nej, tyvärr, jaha, nu ska jag av.

What the... ?


Nattsuddare

Nattjobb inatt. Ser inte fram emot det. Har ca tre timmar på mig att sova mig till toppform. Lägenheten ser även ut som ett kaosområde - jag och M tillbringade hela gårdagen med att rensa förrådet, kasta massor, panta, tvätt, gå med glasflaskor till återvinningen och flytta runt möbler i lägenheten. Struntade i att träna med gott samvete då jag sprang upp och ner i trappan (bor tre trappor upp utan hiss) och lyfte tillräckligt för att ha träningsvärk idag. Ta ta.

Uppsatsopponering och gubbslem

Jag går inte upp med min uppsats som resten av min klass men man måste ändå närvara vid ett antal opponeringar som en del av examinationen av kursen. Förutom att genomföra en opponeringen helt själv då. Hursomhelst, H gick ju upp med sin uppsats idag och olyckligtvis genomfördes denna opponering av samma gubbe som genomförde mini-opponeringen på mitt utkast i min handledningsgrupp. Saken är den att H:s uppsats är fläckfri (nästintill) och hon fick VG, naturligtvis. Vi har haft våra egna handledningsträffar och hjälpt varandra mycket så jag vet vad hon och uppsatsen går för. Till saken!
...I slutet av opponeringen kläcker han ur sig en oförglömlig (och jävligt onödig) kommentar:
"Jaha, så är det ju en del slarv- och skrivfel i språket i uppsatsen, jag tycker faktiskt att har man arbetat med uppsatsen i tio veckor så kanske man läsa igenom den ett par gånger extra."

VA?!
Jag höll på att bita mig i tungan och var väldigt nära att fråga honom vad sjutton han höll på med. Denna personen lyckades nämligen med konststycket att dra fel slutsatser av egna citat i sin uppsats (hans opponering genomfördes på morgonen). Sicken prestation!
...Det står typ: himlen är blå och människan skriver att den är röd trots att samma människa författat tidigare rader. Och jag gör ingen grov jämförelse, hans resultatredovisning var helt upp och väggarna ibland. Riktigt roligt.

Men vad som däremot inte var roligt var att han kunde med att dräpa till med denna kommentaren som avslutning. Ingen sade något och då det inte var jag som blev opponerad på kunde jag inte göra något annat är att bita i läppen och knyta händerna under bordet. H är på tok för snäll ibland. Dock tog iallafall både examinatorn och H detta med lugnt då det egentligen framstår som ganska löjligt för vemsomhelst som har läst uppsatsen. H kan skriva. Riktigt bra. Därmed inte sagt att gubben inte förtjänar en näsbränna. 

Till min glädje slipper jag personen ifråga då jag ska skriva uppsats i litteratur nu som börjar på måndag och aldrig kommer behöver återse fanskapet. Men ändå...gubbslem tror jag är den adekvata termen. Föråldrade stofiler som lever i illusionen att ålder=visdom=bra i skolan och inte ser längre än näsan räcker. Yes, jag älskar att generalisera och spy galla idag. 

...Men det är förstås jättejobbigt och det måste vara den akademiska motsvarigheten till kastrering att inse att man inte ens är i närheten av akademisk och skriftlig kvalité av någon som är hälften så gammal som en själv. Inte för att gubbslem har insikt. Och förhoppningsvis läser inte slemmet i fråga denna blogg. Men det tror jag inte - jag skriver ju bara feministisk rappakalja.



På väg till jobbet

... Nästan. (Börjar tre)
Har hämtat ut två paket på posten idag och fick en trevlig morgonpromenad på köpet. Ett innehöll lite kläder och det andra mina mineralskuggor från EverydayMinerals. Är barnsligt förtjust i att få paket. Är nog en av anledningarna till att jag gillar att beställa över nätet - förutom det ofta resonabla priset. Studentlivet är ju inte fett. Även om jag jobbar tillräckligt för att jag och katterna ska ha det så bra som man kan utan att jag försummar skolan på kuppen. 

Frukost idag: Alvedon och havregrynsgröt. 
Frukostmusik: Queen "I want to break free". Fruktansvärt bra låt och lilla Freddan kunde ju faktiskt inte vara sötare i sin lilla lackkjol. 

...Oh how I want to be free baby...


Moving madness

Min och babes ihopflytt har faktiskt inte funnits i mina tankar särskilt mycket, på ett positivt sätt dvs. Det känns så löjligt lätt och naturligt så jag hade förträngt packadet, uppackandet, sammanordnandet av transport, sammanordnandet av folket, det obligatoriska bangandet, reservplanen, kartonginförskaffningen, tvättandet, omänskliga dammsugningen, flyttstädningen och naturligtvis utrensningen av min lägenhet, som nu ska bli vår. 
Och kattuslingarna måste stängas in i badrummet, nyckel till bommen måste införskaffas och eftersändningen måste beställas. 



image171

Efter allt det ska man komma överens om inredningen och inköpandet av nya saker måste också genomföras. Största problemet just nu: Min och Ms stora mängd böcker och min stora mängd av helt värdelösa gudomligt söta och vackra saker som belamrar de flesta ytor i lägenheten. Yeah, and the shoes. 


Pretty like drugs

Theme: Queen(-ies). 
Återupptäckt av Queen Adreena.




Luv luv luv this song! (Yes of course it's a cover, men Dollys version är way too much country för mig.) --->


Good song and weirdly interesting video:


Queen

Morgonmusik som passar perfekt till frukost:



Peruk

För ett tag sedan, ja, minst ett och ett halvt år sedan, investerade jag i en mörkhårig peruk för att hindra mig själv i de värsta hårnyckerna som poppar upp i mitt huvud konstant. Jag gick från att ha lååångt (men skabbigt) hår från högstadiet hela vägen genom gymnasiet till att klippa lugg, till att bleka det och sedan har det varit som min 2 cm kort och oftast hinner jag tröttna på mellanfrisyren (som uppstår när man odlar ut en kort frisyr) och klipper av det igen. Men för att åtminstone förhindra mig att färga det mörk, köpte jag en lång fin mörkhårig peruk som jag kan använda de dagar då jag känner för att smeta in svart färg i mina stackars hårstrån. För det tog mig ett år att bleka mitt svarta hår till blont och det tog ännu längre att få håret att bli hår igen, inte en vit ihopsmetad bomullsmassa.

Jag har förstått att det finns lyckliga själar som kan bleka sitt hår i hår innan det tar skada men mitt tunna babyliknande kalufs pallar inte ens blekning från blont till blont, än mindre svart till blont. Lyckligtvis är jag naturligt såpass ljus att jag åtminstone kan färga in en hygglig askblond nyans. 

Anyway, jag använde peruken ett par få gånger och sedan länge ligger den fint inpaketerad i klädkammaren men nu känner jag lite att det är dags igen. 

Plan for today:
- Ringa comhem (uppgradera bredbandet).
- Registrera mig på nya kursen.
- Klippa luggen på peruken och hoppas på det bästa.
- Städa. Diska. Plocka ihop saker som ska slängas inför söndag.
- Uppsatsarbete.
- Ta promenad. (Skulle ha dragit till gymmet men hostade mera gröna gubbar imorse så hederlig gammal promenad får duga.)
- Börja läsa in mig på uppsatserna som ska opponeras på fredag.

Yep. Busy day. Or not.

Deadskinny or drop dead gorgeous?

Har precis tittat på Extreme - deadskinny celebrities som är en dokumentär om size zero-trenden i Hollywood. Flera personer kommenterar och flera av argumenten och diskussionerna fastnar i huvudet. En av de "stora" frågorna är om fotomodellerna som kändisarna försöker efterlikna är naturligt smala eller har ätstörningar. En av pro-argumenten är (löjligt nog?!) att många av modellerna är unga tjejer som har hög ämnesomsättning och ännu inte blivit gamla eller fått barn. (Dock är detta en dokumentär som är negativ till size zero-idealet).

Alltså, en del av denna argumentationen förvirrar mig. Ja, är man ung har man (rimligtvis?) högre ämnesomsättning än när man är äldre. Men flickor (som nuförtiden är yngre och yngre när de går in i puberteten) brukar ju oftast lägga på sig lite (eller mycket) vikt då för kroppen genomgår stora förändringar. Man får bröst och menstruationen kommer igång. Kroppen får mer kvinnliga former. Dock har väl alla mer eller mindre olika kroppsformer och jag är ingen expert inom biologi. Men ändå...
... Hur kan dessa modeller vara naturligt smala på grund av deras ålder när de isåfall skulle vara i en period i sitt liv där kroppen förändras och rimligen kommer behöva extra fett till detta? Hm.
 
Men jag är som sagt ingen biolog.

Men det var en bra dokumentär. Två saker fastnade och arkiverades in i minnesarkivet:

1. En av fotomodeller som kommentarer backstage på en modevisning säger att folk borde betrakta de naturligt smala tjejer för vad de är: Freaks of nature. De bör alltså inte vara en utgångspunkt för hur nöjd eller missnöjd man är med sig själv.

2. Och alla journalister som verbalt ger fingret till när supersmala kändisar säger att de gick ner naturligt, att de äter vad de vill och att de tränar lagom. Att de bara är så av naturen. Skrämmande. För seriöst, har man inte varit smal hela sitt liv kommer ju inte plötsligt gener och ämnesomsättning bara kicka igång sådär och skala bort allt underhudsfett - gärna lagom till en något superviktigt event a la Oscarsgalan.

Dieter som nyttjas och gicks igenom i dokumentären var helt tragikomiska. Som den när man bara skulle äta orangefärgad mat - för all sådan mat är "smal/ lätt". Eller idioterna som faktiskt äter apelsinjuiceindränkta bomullstussar. (Insert evil feminist laughter here). 

Att vara feminist

Är ett jävla skitgöra ibland och tycks reta upp kreti och pleti i högre grad än om jag exempelvis skulle rosta nyfödda kattungar på ett grillgaller ute på vischan, sådär i min ensamhet, sådär härligt njutandes av andras lidande. (Effektfullt äcklande för att påvisa grymt generaliserande poäng - check!)

Men ibland stöter man på sådana där underbara människor som bara formulerar sig klockrent och man känner att okej, im on the right track - fuck the rest. Som en småmysig rebell som precis hittat morsans gamla skinnpaj.

Alltså, ett ode till denna kvinna, vars inlägg gjorde hela min bakisfyllda-tusen-tovor-i-håret-och-ingen-frusen-pizza-i-frysen-morgon lite bättre!

Motsatsen till vardagliga otrevligheter

På samma sätt som en fullsatt buss kan förstöra ens morgon och förpesta resten av dagen kan andra positiva detaljer ha minst lika stor inverkan på humöret. Hann med att få posten idag innan jag träffade H i stan och ner damp ett vykort fullt med pepp från Elina i Arvika. Jag är grymt förtjust i att få "riktig" post. Att vykortet är en bild på hetingen Marilyn Monroe är ett definitivt plus i kanten!

Vidare in på dagen när jag fikar med H och läser igenom hennes uppsats ser jag att jag är omnämnd i hennes förord. En trevlig pikant detalj. Vi har ju haft våra egna uppsatsträffar och hjälpt varandra och det är roligt att hon uppskattade det minst lika mycket som jag. Men det vet jag ju egentligen då vi har gått i samma klass i snart fem år och jag vet att vi samarbetar så ofta vi kan för att på samma sätt som hon dämpar min värsta galenskap för jag fram hennes vildaste tankar när det behövs.

Så när jag fick en hostattack i omklädningsrummet på gymmet på grund av en tanta som tydligen tycker att tunga parfymer är ett alternativ till luft blev jag inte fullt så fly förbannad som man borde blivit.

Lets get pretty - det kostar bara lite deg

Ett ord som är typiskt för nutiden är tillgänglighet. Vi är ständigt tillgängliga på mobilen och över internet finns det nästintill inga begränsningar till vad man kan få hemskickat hem till sig. Vill du veta hur mycket din granne tjänar i månaden? Enkelt. Vill du veta var det bor pedofiler i ditt bostadsområde? Enkelt. Vill du ha senaste Brittan-parfymen som inte släpps i Sverige än? Enkelt.

Tillgängligheten manifesterar sig också i andra områden. Vill du fettsuga magen? Botoxa pannan? Göra en kem-peeling på lunchrasten? Supereasy hun.
Jag har funderat en del över det. Genom att gå in för att upptäcka och avslöja alla metoder som kändisarna använder sig av för att se helt fab ändå in i 60årsåldern har man automatiskt skapat en realistisk skönhet. För vem som helst kan ju fixa till sig. Kontentan: fuck gener, lets get beautiful!
Även om jag tycker att det är positivt att kreti och pleti får veta att man inte kan se ut som kändis X "naturligt" skapar det också en backlash. Genom avslöjanden kommer också dessa metoder automatiskt bli tillgängliga för suget efter dem kommer bli stort. Och är stort.


image170

Alltså, grådaskiga människor kommer bli underrättade om vilken kräm som slätar ut mest, vilket smink som ger piggast ögon, vilka sprutor som tar bort rynkor, vilken behandling som minskar celluliter och om nu detta valet finns varför hålla fast vid grådaskig hud, grådaskiga ögon och grådaskiga gropiga lår?!
Det blir en slags revansch. Är du ful "naturligt"? Dont sweat it, lets fix it.

Fördel: Bra att "skönhet" avslöjas som kontentan av olika medel, smink, stylister, operationer, manikyr och kräm gjord av moderkaka.
Nackdel: Tillgängligheten kommer ändra på folks uppfattningar och helt plötsligt är man inte fräsch om man inte är lite (orange-)brun all year around, smal och vältränad 24/7 och informerad om senaste GI-maten. 
Det blir ett måste att bry sig. Om nu chansen finns här, för alla, att se ut som fotomodeller och ständigt heta - varför tar inte ALLA chansen?

Det kollektiva skuldbeläggandet på "slashasarna" kommer som på posten. I högre grad än innan. Det är superlätt att träna och skita i kolhydrater och en hemmagjord manikyr tar liksom max en halvtimma, varför orkar inte DU fixa det, din slöa jävel? Hur kan du med att gå runt i tantbyxor och fleecetröja när det finns supersnygga heta halvnakna outfits i vilken butik som helst? Och det kostar faktiskt inte så mycket. Och det är faktiskt så jävla enkelt så du anar inte. 

Och alla vill bli lyckliga, right?!
Den senaste yoga-dans-meditations-kampsporten har också blivit tillgänglig near you, så satsa på att bli vacker from the inside out. Because you're worth it.

Glamouren uteblir i förorten

Fönstershoppar, online. Det är ett underhållande tidsfördriv. Jag blir kär om och om igen. Att få äga vissa godbitar blir plötsligt lika med att andas. 
My latest crush:




Dock slår det aldrig fel, när jag väl har pengar blir knappa tiondelen av mina drömmar uppköpta och ägda. Jag har egentligen inte längre en särskilt spännande garderob. No wait, min garderob är späckad men jag använder i stort sett bara svarta baskläder såvida inte lockande utomhusvistelser a la FPP dyker upp. Jag har en teori om att mitt boende i förorten samt mitt arbete har hämmat mig. Att kliva på bussen uppklädd eller röra sig i området i liknande attiralj ger ungefär lika mycket uppmärksamhet som om jag hade varit naken. Och insmetad i drottningssylt. 

Och för övrigt så har jag Brittans "Piece of me" på hjärnan. Det är INTE okej.



When I get what I want then I never want it again

Comfortmusic:






Thanks to my personal VJ, som planterade Pumpkins i min hjärna idag.

Sur

Skrev lååångt fint inlägg som moraliserade och diskuterade direkt världsomvälvande ämnen men blogg.se loggade ut mig när jag skulle spara. Crap.

Vardagsbestyr

Fick läsa igenom en klasskamrats färdiga uppsats i helgen och ge feedback inför inlämningen den nionde (som jag hoppar över pga min egna uppsats ständigt ökande omfattning). Fick dock lust att skriva igen. Riktigt brännande kliande lust. Då jag satt uppe och läste uppsatsen vid två på natten med en väldigt trött pojkvän som bara ville somna in framför tv:n blev det sömn framför skapande. Men det känns bra att jag vill skriva igen.

Blev för övrigt väckt av att J ringde vid halv ett idag trots att jag lovat M att vända tillbaka på dygnet. Men jag vaknade typ halv tre igår så det är fortfarande framsteg.

Klädkammare - gravkammare

Påbörjade the neverending mission med att röja ur klädkammaren. Sortera, slänga, vika - begrava igen. Rensar hämningslöst, till viss del iallafall. Fyra stora lådor står undanstoppade längst in. Kan inte med att slänga mina gamla ihopkok av sammet, sidenband och volangärmar. Saker som jag aldrig kommer sätta på mig igen men som trots allt, är en stark del av min historia. Och jag har alltid sörjt att min mor inte hade någon stor gömma som jag kunde rota runt i. Not thats 80s was ever really my style. Och jag har ju faktiskt inga tankar (alls!) på barn. Så vem ska rota i min klädgömma om 20, 30, 40 år?!
But still...

Systerskap

Är komplicerat. Någonting jag lärde mig i fredags är i alla fall att syster och jag är mer lika än vad jag trodde. Förkärlek för dåliga fyllebilder? Check. 

260095-168





Friday I'm in love

För att liva upp gamla minnen - undertecknad har tjatat till sig en utekväll med dessa söta flickor:

260095-167

K, moi och A på väg in i dimman någon gång sommaren 2006. Rb naturligtvis.

Mansförtryck?!

Idag gjorde jag mig själv en otjänst och tankade ner pdf:n "Mansförtryck och kvinnovälde" med Pär Ström. Enda bra med detta var att den var gratis. Nackdelen är att jag kommer förbruka min värdefulla tid med att sitta och läsa skitsnack. Men duktiga flickor underbygger duktigt sina argument genom att ha koll på och läsa fiendens manifest. (Framtida eventuell sågning och argumentgenomgång kommer publiceras på bloggen). Läste inledningen snabbt och redan den rubriken får mig att haja till: Män - underordnat kön.

Jag, kan möjligtvis, gå med på att genusdebatten/ genuslitteraturen domineras av feminister (som dock nödvändigtvis inte behöver vara kvinnor per definition) men att säga att män är det underordnade könet i det svenska samhället är som att säga att jorden är platt. Kort och gott: helt absurt.



Morgon vid halvtvåtiden

Blev väckt halv två idag av katternas runtfarande. Hade nog kunnat sova ännu längre om min kropp hade fått bestämma. Not good. Måste anstränga mig för att vända tillbaka dygnet.

260095-166


Billigare kastrering

Förutom att göra det själv så har Smådjursakuten reducerat pris på kastrering av han-och honkatter just nu. Upptäckte annonsen för deras kattkampanj i GP igår. Brukar inte göra reklam helt ohämmat för företag men det är en bra kampanj som kanske får folk att kastrera sina katter istället för att låta de springa runt och para sig hejvilt och sedan dumpar kattungarna på något övergivet industriområde.

Back to school

Jag hade seriös ångest inför tanken på att öppna min inbox idag. Värsta emo-ångesten. Att skriva uppsats är inte roligt längre och att få nej tack-mail är frustrerande. Att börja skolan igen är inte heller med på topp tre-listan. Jag behöver uppenbarligen massor med choklad och en stor (mental) spark i röven.

Nyår

Var förresten helt fab hemma hos P&A tills mina luftrör lekte evil fuhrer och drog ihop sig. Övergav skeppet (läs festen) vid ett-tiden och åkte hem helt skakig pga för mycket medicin och för lite luft. 

260095-165

M & Me

You can never be too thin...?

Satt och diskuterade på jobbet efter dokumentären/ programmet "Den nakna sanningen" om Victoria Beckham. Vad många som man känner/ känner till som har problem med maten. Antingen för mycket eller för lite. Det är sjukt hur central roll maten spelar i våra liv. Och man kan aldrig bli av med problematiken ("på riktigt") för man måste ju äta. Varje dag. Flera gånger om dagen. 

Det här med skönhetsideal, "smalhet", anorexi, mediahysterin och Victoria Beckham är en stor gröt av knepigheter. 
För en del tjejer är hennes kropp den ultimata kroppen. Size zero är ett mål i sig. Och klankar man ner på smala personer och fnyser åt avsaknaden av former i ett försök att hävda att normala (?) kvinnor ser inte ut sådär bortser man från dessa naturligt smala personer som ser detta som ett personangrepp. Man ska inte fnysa och himla med ögonen åt pinnsmala flickor (och pojkar?) för det är inte deras fel att de vann det genetiska lotteriet och har en supersnabb ämnesomsättning och/ eller viljestyrka. 
Alltså, så länge man har en "naturlig" (...jag hatar det ordet, för vad är naturligt egentligen?) kroppsform så är detta okej?
Både naturligt tjocka människor och naturligt smala människor finns det ju. Vi kommer ju i alla uppsättningar och former. (Tyvärr?!?).

Jag ser omöjligheten att försöka definiera kvinnlighet och varför en viss kroppsvikt skulle få representera detta begrepp. Vad är kvinnlighet? Former? Bröst? Fitta? Höfter? Putmage? Långt hår? Livmoder?

Men töserna små brukar hävda att då man inte säger åt tjockisarna att de är fula som gatan får man inte heller säga att bengetterna behöver en omgång pommes-dropp rakt i armvecket. Lite dumt argument då hela denna vikthysteri i media samt samhället passivt mobbar överviktiga människor och låter dem förstå att deras kroppar inte är önskvärda. Och om någon nu är naturligt tjock och ändå bör/ uppmanas att banta bort vikten för att detta inte är hälsosamt, varför är det då inte okej att ifrågasätta hälsosamheten hos den naturligt pinnsmala tjejen? 

Det finns ju vetenskaplig forskning som tyder på att extremerna är det mest ohälsosamma (too fat, too thin) och det är mittemellan som fungerar bäst och längst. Men, kontentan, det finns ingen i helsike som kan lura i mig att Victoria Beckham är "naturligt" smal eller särskilt hälsosam. Och jag kommer alltid fnysa åt folk som tycker att hon är snygg eller finner skelett sexuellt attraktiva.

RSS 2.0