Dagens två goda gärningar

1) Hjälpte två kvinnor med en annan nedknarkad kvinna som svimmade och ramlade av bussen. Lade henne i framåtstupasidoläge (heter det så?) och väntade tills ambulansen kom.

2) Rådgjorde med en nydumpad vän som stampade i klaveret och lovade att hennes ex kunde sova över ändå.

Now off till jobbet, jo precis, jag jobbar på Valborg. How fun is that?

Best ever

Såg en tjej igår med "Fuckhead" intatuerat. When in doubt, point to tattoo liksom, möjligheterna är underbara, man behöver inte ens bråka med idioter bara peka på tatuering och le. Wunderbar.

Wednesday

Vandrade runt på stan idag med Pammie, promenerade, tjötade, klämde på sminkaskar, snaskade nötter, åt isglass, kollade runt i second handaffärer, besudlade universitetstoaletter och köpte fodertyg. Införskaffade en väska för ett tag sedan med trasigt foder som behövde lite TLC. Och well, jag behövde lite sysselsättning.

Pugly bag goes revamp:





Ska man låta elever sätta betyg på lärare?

NEJ!.

I samband med mitt examensarbete förra året tog jag del av forskning i USA gällande betygsinflation (grade inflation). Ett av sambanden som undersöktes var just elevers utvärderingar av lärare/ kurser. Där betygsätter collegestudenter lärare och kurser och dessa utvärderingar ligger används i löneförhandlingar och befodringar. Där visades det att det betyg som eleverna förväntade sig styrde deras utvärderingar, istället för deras upplevelser av kursen. Ju högre betyg desto bättre utvärdering, vilket ledde till lärare som i en högre grad delade ut högre betyg för att säkra positiva betyg från eleverna. Big fucking surprise. Not.

Forskningen kring betygsinflation är ganska gedigen i USA (jag läste artiklar ändå från 50-talet). Läste idag i GP att Malmö låter elever utvärdera lärare ( genom KAMEL: Kvalitetssäkring av mötet elev-lärare). Det var minst 15 år sedan man kopplade i USA att detta system har sina brister, borde inte vi lära oss något istället för att börja utveckla det här?
Jag är all for utvärdering av kurser, lektioner, "möten" (jävla hippie-pedagogik) men som kära Metta säger, lärare är en redan utsatt lärarkår och med dagens pissiga förutsättningar tycker jag inte att elevers åsikter om lärare ska påverka deras jobb.

1) Elever har inga kunskaper om utvärdering/ betygsättande. Lärare har det, ändå visar forskningen på dagens lärarkår inte behärskar betygssystemet. Hur kan vi då rättfärdiga att låta elever (med NOLL kunskaper) betygsätta lärare?

2) När det kommer till lärare, läkare, poliser, handläggare, AMF är INGEN objektiv, dessa jobb innebär någon form av kontroll över människors liv - det är mycket känslor inblandat. Utifrån detta vore det förkastligt att använda utvärderingarna till något annat än självreflektion kring lektionernas utformande.

3) Alla som varit vikarie vet hur klassen hugger en vid minsta tecken på rädsla. Finns det utrymme att jäklas och finns det makt erövras kommer ungarna göra det. Lärares befogenheter är redan vingklippta i skolan, eleverna behöver inte fler rättigheter.

4) Lärare arbetar under sjuk press med mycket administration, tvingas att ta hand om lärarstudenter utan mer pengar eller tid, har undermåligt/ lite material, inga pengar, för stora klasser, för låg lön, för många timmar per vecka, låg yrkesstatus, ständig press på att leka förälder åt eleverna etc. DETTA måste ändras innan man kan börja diskutera lärares insatser. Ska de betygsättas (och "användas") bör det ju vara under optimala (eller thereabout) förhållanden annars är det ju solklart att man misslyckas. FAN vad trött jag är på detta. Varför slösa pengar på ett projekt som KAMEL när det finns tusen andra saker i skolorna som behöver pengarna bättre?

Utvärderingar är bra för att läraren ska få feedback på sina idéer. Missköter läraren sig (och bryter mot regler, skollagen, läroplanen etc) måste detta åtgärdas naturligtvis men denna kontrollen ska ändå inte eleverna sköta. I brist på bättre ord, gud vad jag är trött på alla skolhippies som tjafsar om möten, känslor och elevers rättigheter när vi har en yrkeskår som blöder. Ingen vill bli lärare (inte heller undertecknad med en intakt gymnasielärarutbildning) - inte undra på.

All work and no play makes nancy go something something

Oj vad det känns i ryggen och benen att jag inte jobbar dag längre. På natten gör man inget direkt jobbigt utan mer tråkiga saker som bakar, svabbar golv och kokar grytor (på helgen bara). Men på dagen springer man ju runt som en yr höna, lyfter, bär, promenerar, böjer sig i konstiga ställningar för att sedan lyfta etc etc. My poor back. Och allt tjat, jisses. Igår jobbade jag iförsig med väldigt trevlig personal och b.la annat en ny vikarie som var superfab. Men idag, (ryser bara jag tänker på det) jobbar jag med en gammal vikarie som inte är särskilt förtjust i mig och jag är inte förtjust i henne. Hon ska alltid gnabbas och försöka bestämma och föreläsa trots att jag jobbat där längre än henne och är ett kontrollfreak (ergo jag har alla jävla info i huvudet och har mer koll). Och det är bara hennes arbetsbeteende. Att hon tidigare försökt lägga sig i mitt liv och göra en stor sak av mitt utseende och allmänpladdrat den värsta rappakaljan jag någonsin hört gör mig förbannad. Att hon sedan är en jävla hippie som mumlar om väl och ve men aldrig, I repeat ALDRIG, gör sin del av alla "hushålleliga" bestyr för hon är upptagen med att leka runt. Fine, sitt och prata en stund, men jag vill helst inte laga mat, servera, diska undan, lägga, byta blöja och tvätta medan hon lägger lego. Har sådan ågren inför jobb idag alltså, kommer vara dålig stämning och mycket tjat och bråk hela dagen. Fan.

Uttråkad at home

Dagen har bestått av ANTM-tittade (yej cycle 12), tutorialsknarkande (funny picture down below), glassmaskande (isglass mmmm), promenad, matlagning med M och Battlestar Galactica på kvällningen. Ska jobba dag hela helgen så det gäller att vila ut sig innan. Har hållit ganska sträng koll på mina traderauktioner också. Känner mig väl inte jättepepp på att en person med bara negativt bjuder på en av mina auktioner. Man borde kunna neka sådana köpare, fan.

Har för övrigt tagit upp en av mina mest irriterande ovanor ever (jag vet att M stör sig sjukt mycket), mitt knäckebrödssmaskande. Vilket inte är ett problem i sig utan snarare platserna jag väljer att göra det på (varför begränsa sig till köksbordet?), vilket i stort sett är hela lägenheten med favoritplatser som sängen och soffan. Smulor precis överallt som minstingkatten (i år, inte i storlek) gör sitt bästa för att slicka upp men t.o.m she can do only so much.




Tupering is fun.

Housewife:arna invaderar

Kärnan i feminism för mig handlar om frihet. Fria val.

Men den där hemmafru-grejen som exploderat (igen) på sistone är lite klurig. Fria val i all sin ära men det finns en ganska svår problematik. Väljer man att vara hemmafru (med barn eller utan barn) istället för att arbeta medan mannen arbetar är man satt på arslet om förhållandet tar slut. Det skapar en beroendesituation då hemmafrun utan sin man inte har möjlighet att klara sig själv, vilket kan leda till att personen stannar i ett dåligt förhållande. Efter tio år som hemmafru, hur tar man sig tillbaka till arbetslivet?
En del av dessa pyssliga fruar (vars bloggar poppar upp mer regelbundet) verkar ibland inte heller varit en del av arbetslivet någonsin utan gått från en familj (som dotter) till en ny familj (som fru). Frihet att välja att vara hemmafru kan alltså leda till brist på självständighet. Att personer gärna vill argumentera för att barn eller ett hushåll behöver någon som stannar hemma kan jag väl köpa till viss del. Vissa föräldrar kan bolla och palla arbete, barn, fritid and then some och vissa kan inte det. Barn kan säkerligen må bra av både det ena och det andra om det utförs av fantastiska människor. Men, MEN jag tror inte att barnen mår bättre bara för att kvinnan=hemmamamma och mannen=försörjare. Det är inte satt i sten vem som ska vara vad.

Jag diskuterade detta med en vän rätt nyligen där både hon och sin sambo är överens om att det är hans som stannar hemma med (de framtida) barnen medan hon arbetar. Han kommer bli en fantastisk hemmapappa och hon kommer bli en fantastisk bortamamma, det finns liksom inget problem. Trots alla förbaskade idioter som brukar bräka om och önska mer traditionella könsroller.

På en mer personlig nivå har jag svårt att relatera dock. Jag hatar hushållsarbete, jag vill inte ha barn och jag mår dåligt av att inte vara produktiv och högpresterande (diska, dammsuga och powerwalka gills INTE). Kanske därför jag är feminist, för att slippa bli pådyvlat allt det där. Självbevarelsedrift liksom. Jag vill kunna välja mina egna val och låta alla andra gräva sina egna gravar. Whatever makes your world go around.


Trouble in paradise

Fick veta idag att en anställning jag sökt inför hösten har 105 sökande, utöver mig. Jag visste att det inte skulle vara lätt men anade väl inte riktigt att konkurrensen skulle vara så hård. Innan närde jag väl åminstone ett litet ynkligt hopp, nu självdog det ganska snabbt imorse.

Nåja, ikväll blir det öl och mat med goda vänner (yej alkohol) och förhoppningsvis kontaktar chefen mig (som hon lovat) och inte rövknullar mig på resten av mitt vikariat. Over and out.

Garderobsrensning

Dags för att likvidera eventuella tillgångar innan nya kan införskaffas. Grävde lite lätt i garderoben och första vågen resulterade i följande auktioner!

a matter of taste

Först lyckades jag igår övertyga mig själv om att turkos är en fin färg pga. en väldigt pugly turkos väska jag införskaffade på Beyond retro för att hålla mig sysselsatt (renoveringsobjekt alltså). Sedan övertygade jag mig själv om att jag borde köpa skor i samma nyans för att ha en ursäkt att dra med väskan på nästa TTV. Slutligen argumenterade jag för att turkos och leopard är okej (hittade fin korsett i leo), om resten av outfiten går i svart. Och sedan insåg jag att jag var fattig och sörjde länge och väl. My last resort är en hederlig gammal garderobsutrensning då jag är indeed en hamster och har en svällande klädkammare som kan behöva banta ner sig lite and make me some money. Och då är vi tillbaka till frågan om leopard och turkos är en färgkombination mitt naturligt svartälskande jag kan bära utanför lägenheten. Hm.


Den där sk. offermentaliteten

Tanja Suihinina sätter pricken över i:et:
"Det påminner mig om en grej jag tänkte blogga om nångång, kan ta det nu. Alla människor som är "mot feminism för jämställdhet", ni vet vilken typ jag menar, som hävdar att allt prat om strukturer och att kvinnor är förtryckta och har sämre förutsättningar gör kvinnor handlingsförlamade. Hur drar man den slutsatsen? Det är förstås ett sätt att se det, men insikter om strukturer kan också få en att kämpa. Jag blir själv inte så passiv som förbannad, för jag vet att det är inte mig det är fel på. Vad är det för jäkla människosyn man har om man tror att insikt om förtryck automatiskt leder till passivisering?"

Så jävla underbart formulerat och jag önskar att jag hade kommit på det själv. Antifeminister drar ALLTID till med att feminismen är ute efter att offermåla kvinnor och gör dem världens största björntjänst. Det här med offer alltså, att bli utsatt för något (exempelvis ett brott eller en riktigt sadistiskt frisör) är inte jämförbart med diskutera det patriarkala samhällets förutsättningar och villkor. Snarare tvärtom, insikt om samhällets regler är att avslöja en spelplan som man kan anpassa sig efter (eller försöka ändra på spelets regler) istället för att anta att det måste vara individen det är fel på. Genom att blunda för samhällsstruktur och normer som styr framgångar hamnar alltid skulden hos dig, du och ditt - alltid och för evigt. Det om något är väl att göra någon världens jävla björntjänst.

Jag tycker snarare alla dessa antifeminister framstår som ett gäng gnälliga barnrumpor som blivit tvingade att bjuda alla barnen i klassen till sitt födelsedagskalas och surar för att de får mindre tårta. Jag vet att solidaritet är fruktansvärt otrendigt (mer än fotriktiga skor och pottfrisyrer) men fan, det är sjukt löjligt att folk lallar omkring i sina små världar när de har mammor, döttrar, flickvänner, tjejkompisar och kvinnliga arbetskamrater som vandrar omkring i gyttret varje dag. Alla kan ju rimligtvis inte vara förljugna feministfittor som hatar män? Damn, then it's just me.

You had never been close to me.



but i'm sorry, this illusion
has caused you a lot of pain
and i have no solution
i'll try to never be back again


Längesedan jag lyssnade på Evergrey, mucho, jag var minst fem år fräschare och hade mer kajal runt ögonen. Men fick för mig helt apropå idag. Still good though.

Sunday

Today:

- Vaknade med spring i fötterna, så det blev en morgonpromenad uppe vid sjön. Gick ut hårt och handlade på vägen hem, stekte fattiga riddare (med ost!) och skar upp jordgubbar till frukost. Jag var uppenbarligen bästa flickvännen ever idag.
- Slöa slöa slöa. Matkoma. Duscha. Sminksmeta. In till stan. Träffa Pammie, prata prata prata, strosa, fika, hem.
- Halloumi, färsk pasta (fyllad med ricottaost), sallad, yoghurtsås till middag. Damn, vad gott.
- Battlestar galactica.




Man är väl busy.

Cherry Darling



Somnade till Planet Terror igår när jag kom hem från jobbet sådär äckligt tidigt på morgonen. Jag föredrar Death Proof anytime över PT men introt till filmen är oslagbart, sweet Rose är en personlig favorit.

Blev lite knepigt med sömnen idag. Gick den långa vägen hem från jobbet imorse (yej morgonpromenad) och stannade uppe för att sedan åka in och möta min farmor. Lovade innan att följa med henne på en kontroll på sjukhuset. Sagt och gjort. Hem, handla mat, går runt som en zombie, off to bed, sova sova sova och sedan tvätt med M och cranky och kunde inte somna om. Så nu sitter jag här. Med ett bultande huvud och stresspuls. Yummy.

Ain't no angel gonna greet me

TODAY:

- Spenderade för lång tid imorse för att skapa den ultimata 90s-playlisten på Spotify. Gick överstyr efter ett tag dock. Tänkte satsa på "bra" musik och sedan upptäckte jag all gammal rolig och dålig musik. Eh.
- Katten fick stopp i vissa väsentliga delar av sin kropp imorse. Sprang omkring och krystade ut illaluktande helt flytande avföring från rumpan ut över halva lägenheten. Värvade skjuts med pappa, beställde akuttid hos veterinär och pratade med Agria om direktreglering och väntade och väntade. Det släppte dock innan vi behövde åka in. En enda stor bajsbomb på badrumsgolvet fylld med rester av söndertuggade latexsvampar (mine). Damn cat.
- Promenerade runt här uppe vid sjön med M.
- Gjorde bästa middagen ever tillsammans! Ugnsbakad blandning: potatis/ morötter/ paprika, veggofärsbiffar med vitlök och fetaost, stekt svamp, sallad och hemmagjord tzatsiki. Gick upp tre kilo på fläcken. YUM!

Planen för resten kvällen är att färga håret och läsa mer Dexter. Hm. What a life.

I am the soulweeper



Damn right.

Och lyssnar på Volbeat "Soulweeper". Och gammal musik från "förr".

Tanderosion

Som kronisk astmatiker tar jag flera doser medicin varje dag och kommer behöva göra det större delen av livet. Tyvärr sker intaget oralt, vilket leder till skador på tänderna. Medicinen orsakar en sur miljö som ger syraskador på tänderna vilket leder till tanderosion. Och det sucks ass. För jag använder tandtråd, fluortabletter, listerine samt sköljer tänderna regelbundet med vatten under dagen. Att leva utan läsk, godis etc i stora mängder är inget problem men tyvärr är jag vegetarian och äter rätt mycket frukt, smoothies och juicer vilket är precis lika dåligt för tänderna som läsk. Och nu tror jag att det är dags att pensionera min tungpiercing. Har bara på sistone blivit mer medveten om de små tansebissarna och I'm thinking it's going bye bye. Och det suger också.


En bild på min läckra mun i nyvaket tillstånd
med en halvsmält fluortablett på tungan.


Typiskt. Sex piercingar är vad jag har vant mig vid att ha. Nu är frågan bara var jag sticka in något nytt? Hm.

The blue zones - how to be a centurian

Jag snittar lite mer än en bok per natt när jag jobbar och för ovanlighetens skull har jag inför denna helgen en liten hög att arbeta mig igenom. En av dem var "The blue zone" av Dan Buettner som handlar om olika platser i världen där det finns stora mängder av "centurians" (folks om lever i mer än 100 år) samt där befolkningen generellt är friskare och lever längre jämförelsevis med resten av världen. Sjukt intressant bok. Jag är mer intresserad av att leva bra än att leva tills jag är hundra som ett vårdpaket. Att många är fruktansvärt aktiva i sen ålder är något som ofta påpekas i boken, fine and dandy säger jag och läser vidare. Hursomhelst, det som förvånade mig mest (men kanske inte alla andra) är att visst spelar mat och motion roll men saker som sociala relationer är tydligen extremt viktiga. Att ha en orsak till att kliva upp sängen varje morgon (som jag fortfarande kämpar med ibland) är också ytterligare en viktig faktor. Att inte oroa sig, att sluta älta och sluta stressa och att odla och bibehålla viktiga sociala relationer tillsammans med mild motion och äta en begränsad till större delen vegetarisk kost är tydligen the key. How fucked am I liksom?
Jag är vegetarian som inte äter mjölkprodukter (lite fusk med ost och glass) men utöver det, I am so fucked.

Phase of life issue

I feel empty.

M stannade hemma idag, han pluggade lite, jag surfade lite (som vanligt), vi promenerade, fikade och åt ihop innan han drog till en vän och jag tog en förberedande tupplur inför nattjobb ikväll. Någonstans i mitten skurade vi badrummet från topp till tå. Och vann 250 kronor på Trisslotter. What a life.


It's okay I got lost on the way

Gårdagen var okej, jag duschade, plockade undan lite, sov länge, åt frukost med M, åkte till pappa, åkte till farmor (åt middag där), handlade på vägen hem, diskuterade, åt glass, spelade Alfapet på kvällen. Det kändes bra och lugnt. Massa göra och inte tänka.

Och idag=personalmöte i tre timmar. Och två timmar tills det börjar. Thank god att jag ska dricka massor med öl efteråt med Martina. För jag är sugen på att skita i allting annat. Hade jag haft valet hade jag tagit mitt sk. liv och knycklat ihop det som ett papper och kastat det i papperskorgen. Och dragit vidare. Vilket är planen. Outade mina flyttplaner för pappa igår. Han tog det bra. Bra. För jag vill bort. Helst igår.

Återkomsten till västkusten

Hey Nancy, this is your life so far. Och det här är din alkoholuppväckta livskris.

Helgen med Karin i Skåne var egentligen ett enda stort fylleslag. Jag synkade hennes dumpningsmisär med en livskris och resultatet blev en blöt orgie som drog oss både genom Lund och Malmö. Jag kände mig smutsig när jag åkte hem till Göteborg. Och det berodde inte bara på det jävla illaluktande aset som satt bredvid mig på tåget eller det faktum att jag svettades unken öl och stank vitlök i munnen. Mental bakfylla is the fucking worst. För det första är både jag och Karin bittra jävla kärringar som alltid hittar på hyss och morrar om idioterna that is mankind. Och för det andra träffade jag på mitt exex i helgen som jag hade en del ouppklarade business med. Som att jag exempelvis var otrogen i slutet av vårt förhållande och har ljugit om det i alla år. Kan lika gärna blotta mitt horiga inre på bloggen när den enda personen som jag egentligen brydde mig om att mörka det för numera är medveten om mina gamla synder. Att reda upp den röran, när vi inte har pratat på två år (och det har funnits lite olika skäl till det) var ungefär lika trevligt som att bli rövknullad med en rostig grävskopa. Feel free to hate me now. Jag är en ond ond kvinna som sviker folk i förhållanden och jag hatar mitt liv. Jobbet slukar min själ och all min energi, jag är så evinnerligt trött på att bo här i Rövgärdet, jag sitter apatisk framför datorn mer än vad jag borde och utöver det gör jag ingenting - jag läser bloggar om folk som har liv och skiter sedan i mitt eget. Fuck. Men det känns okej, det är bara dumma människor som är lyckliga hela tiden.

För att citera bästa Mr. Cohen, I'm still waiting for the miracle to come.


(Bör kanske tillägga att Karin är underbar och helgen var grym, trots den bittra eftersmaken).

Att packa

Jag reste till mitt första Wacken med en liten ryggsäck, en sovsäck och ett liggunderlag. Jag kan packa minimalt om jag vill. Problemet är att jag oftast inte vill det, alls.

Jag är liksom ingen "naturligt" fräsch människa som bara rufsar till håret på morgonen och möter solen med ett leende. Luggen måste fönas, lockas och sprejas på plats (fön, hårtork, hårspray, mousse, värmespray - check). Saker ska rengöras, borsta, skrubbas och smörjas in (ansiktsrengöring, ansiktsvatten, hudkräm, bomullspads, tops, tandborste, elektrisk tandbortste, tandtråd, tandkräm, fluortabletter - check). Använder två olika tandkrämer och två olika tandborstar, höjden av omständighet. Smetar sedan på ett par skyddande lager med solskydd, primer, foundation, puder i fejan (överfull sminkväska check). Deo, borstar, kam, mobilladdare, ipod, hårrullar, pincett and then some. Jag är sjukt fast i mina rutiner, i synnerhet på morgonen och gillar inte att åka bort pga. att jag alltid glömmer någonting (ALLTID) vilket innebär att jag bryter mina vanor och jag ogillar att bo hos folk som betraktar mig som ett cirkusdjur som putsar sig varje morgon. Men jag äter viss mat, drickar vissa saker och kompromissar ogärna angående frukostmat och tvaggningsritualer. Thank god att Karin redan vet att jag är helt bindgalen. Är nämligen sjukt pepp på att åka bort, även om det "bara" är till Skåne.

Kaos i skåneland

På fredag åker jag ner till bästaste Karin i Lund och lever rullan tills söndag kväll! Tänkte även återuppstå för en shoppingrunda i Malmö, var väldigt längesedan jag var där, ska bli roligt med en lite annorlunda helg. Woho!

And: Fick även äntligen koden till det nya systemet så nu kan jag pilla med min fyllnad på egen hand hemma och alltid ha stenkoll på hur mycket pengar jag förväntas få ut varje månad. Kontrollfreket i mig nickade genast gillande. Jag har dock ågren inför att bli timvik igen till sommaren, inte bara pga av osäkra inkomster utan för att timvikariernas löner på sistone har krånglat skitmycket och många har nollat och fått hålla på med samma cirkus som mig. Och som timvik är jag också utelämnad återigen till att andra fixar min lista istället för att undertecknad fixar själv. Fuck.

Playlist

Musiklistan (för städning) är relativt otippad idag om man inte "know the truth" och vet hur mycket knepig musik jag gömmer på min dator:

"After dark" - Tito and the Tarantula
"Baby it's you" - Smith
"Down in Mexico" - The Coasters
"Street life" - Randy Crawford
"Sweet Jane" - Cowboy Junkies
"Waiting for the Miracle" - Leonard Cohen
"Girl, you'll be a woman soon" - Urge Overkill
"Stuck in the middle with you" - Stealers Wheel
"Chick habit" - April March
"Hold tight!" - Dave Dee, Dozy, Beaky, Mich & Tich
"It's so easy" - Willy deville

Absolut godast idag: gjorde smoothie med kiwi, mango och jordgubbar och rostat bröd till frukost (nattar"frukost" vid halv tre). Färgen påminde om halvmogen avföring (lots of pink) med svarta prickar men damn vad gott.

From dusk til dawn



I need to have this song. Blev väldigt sugen på att se filmen igen också. Dessutom, Im a huge shoe-addict men barfota=mumma. Faktiskt. Vilket är ganska roligt för jag och M har haft roliga diskussioner om den märkliga mängden av fötter som är med i Deathproof, i motsats till vidlyftiga urringningar, vilket å andra sidan är tämligen uppfriskande. Och underhållande. Fötter är de nya brösten?

EDIT: "After dark" - Tito and the Tarantula is now mine.

RSS 2.0