The shape of a mother

Sidan har florerat på flera bloggar och i media och har kallats allting från fantastisk till osmaklig. De som hyllar den gillar att den visar riktiga kvinnor som fött barn med riktiga/ verkliga kroppar istället för retuscherade kändismammor. De som dissar den verkar tycka att den är osmaklig och  att det handlar om avundsjuka.

Alltså jag är ett fan av att riktiga kvinnokroppar rent generellt även om jag inte är ett superstort fan av graviditeter och bebisar. Om folk hade brytt sig om att gå in på sidan och kolla runt ordentligt (!) hade man sett flera kvinnor som berättar sina historier och visar upp sina kroppar som finns i flera storleker och former, med bristningar och utan, med lös hud och stenhårda magmuskler, i strl 50 och strl 36. Variation, good folks är vad det handlar om. 

Det är det som är problemet med hur idealen florerar i det offentliga rummet idag. Att perfektion hålls upp som norm och att "vacker" och "skönhet" stöps i samma form. Och då alla förväntas att lägga ner allt arbete som det krävs för att bli vacker då man inte vunnit det genetiska lotteriets toppvinst är det inte konstigt att stress och utbrändhet är folksjukdomar.

Även om jag inte kan relatera till barnafödandet och identiteten "mamma" som tycks vara fastetsad i dessa kvinnors hjärtan så förstår jag grundarens idé. För alla feta kvinnor är inte avundsjuka på folk som är smala. Och alla gravida kvinnor är inte feta och tjocka. Och alla kvinnors kroppar förtjänar en chans till att bli kallade vackra och accepterade istället för att skämmas och gömma sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0