Föräldraskap

Samhällets förväntningar på föräldskapet är ganska tydliga. En helt ny generation unga killar (och äldre) upptäcker att svårigheterna som pappa vid bryt med mamman är många. Samhället har stämplat kvinnan som den vårdande parten som ska ha/ har huvudansvaret och de huvudsakliga rättigheterna för barnet.

Det är trist och hör samman med uppfattningen om att kvinnor anses vara naturligt omvårdande och naturligt bäst lämpade för barnskötsel. Det hör däremot INTE samman med samhällets förvandling till ett feministiskt dito.

Min petpeeve är alla dessa idioter som har bakat ihop en lång och utförlig konspirationsteori om att det är feministernas fel att de måste betala underhållsbidrag och kämpa för umgängesrätt. Denna uppfattning om föräldraskap är något som levt och frodats i samhällen sedan långt, långt, LÅNGT tillbaka. Hur i helvete skulle detta vara feministernas fel? Könsroller är aldrig bra, det leder till sjuka förväntningar på könen och skeva uppfattningar, det är tankar som frodas i feminismen - inte att alla pappor ska screwas på rätten till sina barn. Att kvinnan tog hand om barnen har alltid setts som rätt bekvämt och behändigt. Men nu när barn föds utom äktenskapet, utom relationer och efter blöta utenätter och ONS i en högre grad inser plötsligt killarna att fan, det var inte så behändigt att ha en unge som jag måste kämpa för att ha rätt till. Tough shit I say, men det handlar inte om någon feministisk tanke om att alla med kuk ska vara barnlösa, det handar om den uråldriga myten att alla med fitta kan hantera the kids the best. Patriarkatet ya know.

Men den dagen man "erkänner" detta och kommer till insikt måste man ju också öppna ögonen för alla andra skeva förutsättningar och normer som det finns i vårt samhälle, så det är klart, det är sjukt mycket lättare att skylla på de där "feministerna".

Apropå en diskussion jag följer i ett forum.

Kommentarer
Postat av: jamaica slim

tänker du på den manliga gnällapan som beklagar sig över att morsan till hans barn inte vill låta honom träffa ungen?

2009-03-24 @ 18:06:49
Postat av: Nancy

J: Nej absolut inte himlar med ögonen. Det gör dock väldigt ont att följa diskussionen för han stavar som en tjackad kratta.

2009-03-24 @ 23:07:23
URL: http://negativenancy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0