Eden Lake (spoiler!)



Min dag började inte optimalt, som en vän så vänligt uttryckte det blev jag rövgökad av min chef som kom med förändrade villkor inför min numera ytterst tveksamma "anställning". Vilket egentligen snarare skapat mer problem än löst dem. Hursomhelst, spola vidare, till en angenäm fika med ett par vänner, lite mat och att en glad och sorgeslös sambo räcker fram ett gammalt presentkort till biotanten som betalning för två biljetter till Eden lake. Vilket i efterhand visade sig vara epic fail all over the place. Jag och M ser på rätt mycket film och skräckfilm är en av toppgenrerna i hushållet. Skräck, sci-fi, komedier (vissa musikaler), it's all good men skräckfilmer brukar oftast vara den sortens filmer som vi väljer att se på bio. Jag vill inte heller säga att jag är en särskilt känslig person, the more gore, the better. Men Eden Lake var fan den obehagligaste filmen jag sett på sistone. Inte nödvändigtvis skrämmande, men riktigt jävla obehaglig. Min topp tre på obehagliga scener är numera hela denna filmen på förstaplatsen, med roasting-scenen från Doomsday och när den lilla flickan bränns mellan gallrena i Silent Hill. Inte nödvändigtvis skrämmande scener i sig men väldigt obehagliga.




Eden Lake handlar om ett par som åker till sjö, campar, råkar ut för ett gäng engelska ungdomar, allting urartar och mannen torteras till döds och bränns slutligen upp. Kvinnan torteras och jagas genom skogar och försöker rädda mannen, överlever bålet, en unge blir uppeldad på vägen, hon dödar några av ungarna, lyckas ta sig ur parken, kommer in till stan, tar sig till närmsta hus, som tyvärr visar vara en av ungarnas och där dödas hon av papporna till ungarna sedan en av dem ljugit ihop massor om vad som egentligen hände. Basic story egentligen och storyn i sig är väl inte direkt innovativ men hur filmen är gjord, shit man, obehaglig. För det första bygger man upp en stadig relation till mannen och kvinnan och sedan byggs relationen mellan gänget och paret upp successivt för att slutligen urarta. Varför den är fruktansvärt obehaglig (i mitt tycke) är för att den sätter fingret på den fruktansvärda mentaliteten som uppstår i grupper. Det där flockbeteendet som jag fullkomligt avskyr. Vilket är direkt representerat i Doomsday, där ett samhälle av outcasts torterar och äter människor och i Silent Hill där människar handlar efter sin religiösa övertygelse och bränner en liten flicka levande. Hur gruppen förvandlas till en egen organism utan individuella viljor och hur grymma människor kan vara. Vilket återkommer till diskussionen som jag ofta tragglar med folk, är människor i grund och botten "onda" eller "goda"?
Min övertygelse är att plockar man bort kontrollen som finns i dagens samhälle återstår en grupp varelser vars beteende kommer urarta. Det finns ett skäl till varför den existerar där från början. Och Eden Lake är ett perfekt exempel på hur man kan göra en film på det temat. Hellre krypande, slingrande, haltande, gapande, slemmande, vidriga monster eller varelser eller psykfall som äter spädbarn med explicita och tydliga scener än detta. Finns ingenting som skrämmer mig mer än vetskapen om hur lätt den gränsen korsas. Vilket också är ett perfekt exempel på varför jag aldrig borde läst sociologi eller studerat sociologisk teori kring gruppbeteende och gruppkonflikter. Fuck, det är sådant här som ger mig marddrömmar, inte några jävla grottmonster (Descent) eller kannibaler (Eaten Alive) eller syraslemmiga utomjordingar (Alien). Detta. Vad "vanliga" människor är kapabla till.

Kommentarer
Postat av: liza

Jag tycker den blir matt, man ser inte högblank och fuktig ut i ansiktet som man kan göra av fuktkräm ibland. Jag brukar ha den till vardags med lite concealer och lite löst puder. Känns sådär lagom vardagsmejkat och okomplicerat. Och jag gillar verkligen kombon fukt+tint+spf. Annars har ju clinique en sjukt bra ansiktssolkräm med 50 spf, alla de amerikanska goterna i södern har tipsat mig om att de använder den för att hålla sig bleka ;) Den funkar bra under smink.

2009-01-25 @ 16:06:52
URL: http://0taxidermy0.blogspot.com/
Postat av: Nancy

Thanks för tipsen! (Lagom till lönen på tisdag)

2009-01-25 @ 21:56:19
URL: http://negativenancy.blogg.se/
Postat av: Elina

Inte en film för mig m.a.o! Gillar att se på skräckfilmer, men mår oftast dåligt, särskilt när de är sådär psykologiska... Usch.



Hur har det gått med Exuviance-letandet? Tanken slog mig när jag såg ovanstående kommentar:-)



/E.

2009-01-30 @ 00:16:04
Postat av: Nancy

E: Nej du ska absolut inte se den här, den är bra just för att den är skrämmande men ja.



Det är planerat på inköpslistan nästa månad när jag får min första månadslön! Hudvård och nya sängtäcken står högst upp på listan! :) Var tvungen att fylla på foundation/ puder- förrådet denna månaden så det gick åt en del pengar (testar ett nytt märke med flytande mineralfoundation).

2009-01-30 @ 22:37:26
URL: http://negativenancy.blogg.se/
Postat av: Elina

Åhh!! Flytande mineralfoundation:-) Vad är det för märke?



/E.

2009-02-05 @ 11:52:05
Postat av: Nancy

E: Jag beställde från Jane Iredale, väldigt bra mineralmärke, deras puderfoundation plus facemist är super. Deras flytande var sådär. Den är fin på men tar sååå lång tid att applicera bra. Ska testa Youngbloods flytande nästa månad!

2009-02-05 @ 13:58:43
URL: http://negativenancy.blogg.se/
Postat av: Elina

Hihi, olika märken olika månder;-) Jag är nöjd med i.d och kör på dem! Samt puder i everyday minerals, men som du själv har sagt är inte pudret så superbra... Men jag lägger inte så mkt pengar på smink, utan mest på hälsokost nu;-)



/E.

2009-02-05 @ 23:05:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0