Deadskinny or drop dead gorgeous?

Har precis tittat på Extreme - deadskinny celebrities som är en dokumentär om size zero-trenden i Hollywood. Flera personer kommenterar och flera av argumenten och diskussionerna fastnar i huvudet. En av de "stora" frågorna är om fotomodellerna som kändisarna försöker efterlikna är naturligt smala eller har ätstörningar. En av pro-argumenten är (löjligt nog?!) att många av modellerna är unga tjejer som har hög ämnesomsättning och ännu inte blivit gamla eller fått barn. (Dock är detta en dokumentär som är negativ till size zero-idealet).

Alltså, en del av denna argumentationen förvirrar mig. Ja, är man ung har man (rimligtvis?) högre ämnesomsättning än när man är äldre. Men flickor (som nuförtiden är yngre och yngre när de går in i puberteten) brukar ju oftast lägga på sig lite (eller mycket) vikt då för kroppen genomgår stora förändringar. Man får bröst och menstruationen kommer igång. Kroppen får mer kvinnliga former. Dock har väl alla mer eller mindre olika kroppsformer och jag är ingen expert inom biologi. Men ändå...
... Hur kan dessa modeller vara naturligt smala på grund av deras ålder när de isåfall skulle vara i en period i sitt liv där kroppen förändras och rimligen kommer behöva extra fett till detta? Hm.
 
Men jag är som sagt ingen biolog.

Men det var en bra dokumentär. Två saker fastnade och arkiverades in i minnesarkivet:

1. En av fotomodeller som kommentarer backstage på en modevisning säger att folk borde betrakta de naturligt smala tjejer för vad de är: Freaks of nature. De bör alltså inte vara en utgångspunkt för hur nöjd eller missnöjd man är med sig själv.

2. Och alla journalister som verbalt ger fingret till när supersmala kändisar säger att de gick ner naturligt, att de äter vad de vill och att de tränar lagom. Att de bara är så av naturen. Skrämmande. För seriöst, har man inte varit smal hela sitt liv kommer ju inte plötsligt gener och ämnesomsättning bara kicka igång sådär och skala bort allt underhudsfett - gärna lagom till en något superviktigt event a la Oscarsgalan.

Dieter som nyttjas och gicks igenom i dokumentären var helt tragikomiska. Som den när man bara skulle äta orangefärgad mat - för all sådan mat är "smal/ lätt". Eller idioterna som faktiskt äter apelsinjuiceindränkta bomullstussar. (Insert evil feminist laughter here). 

Kommentarer
Postat av: nett

Whaaat? Bara orangefärgad mat? Vad skulle det vara bra för??? :/

2008-01-13 @ 21:44:28
URL: http://automatedalice.blogg.se
Postat av: Morgan le Fay

Bomullstussar? Seriöst?

Yum... :|

2008-01-14 @ 00:44:52
URL: http://oneaprilday.blogspot.com
Postat av: Nancy

Nett: Lax och melon är orange och tydligen fettsnålt. Haha. Vad dessa människor äter och inte äter är ganska löjligt till slut.

Morgana: Skrämmande men sant!

2008-01-14 @ 12:38:40
URL: http://negativenancy.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0